?

Hvordan vet jeg hvilke følelser som er ekte?

Kvinne 23 . 14 Januar 2021
Spørsmål

Hei! Etter halvannet år sammen med det som har vært samboeren min et halvt, er jeg fryktelig usikker på om jeg ønsker å bli. Har lest en del om tilknytningsmønster, og tror jeg har tegn på engstelig unnvikende. Det gir mening ifht oppveksten min. Jeg kjenner ikke lenger, gjorde det før, at jeg elsker han. Jeg er usikker på om det skyldes rasjonelle årsaker som at jeg ikke tror vi passer sammen på sikt (f.eks ulikt temperament), jeg føler ikke han er interessert i meg som menneske, og at han har anstrengt seg lite for å ha en god relasjon til familien min. På den andre siden vet jeg ikke om jeg overdriver disse grunnene for å kunne gjøre det slutt og "få fred med meg selv". Jeg lengter etter å være alene, men blir også redd av å bryte opp det vi har. Føler jeg står i en intens spagat, og han vet det delvis, men syns grunnene jeg har for usikkerhet er overdrevne og tror jeg vil angre hvis det blir slutt. Hvordan vet jeg hvilke følelser som er ekte? Er jeg for skjør for et forhold?

Kvinne (23)
Psykolog og sosionom svarer
Hei

Du har gode refleksjoner og du stiller gode spørsmål rundt forholdet ditt. Det er naturlig at du ønsker å finne ut hva denne endringen handler om: Om dette handler om deg eller om selve relasjonen. Er det slik at følelsene dine har endret seg etter at du og kjæresten din ble samboere? Å bli samboere er en overgang og en kan ofte støte på uventede utfordringer. Uansett er det "helt lov" å miste å følelser for en person når en blir bedre kjent. Du beskriver at din kjærestes engasjement og interesse for deg har endret seg og det er naturlig at dette kan påvirke dine følelser overfor han. 

Når du kjenner på denne usikkerheten i forholdet, vil vi råde deg til å snakke med kjæresten din om dette. Kan du sette ord på hva du synes er vanskelig og kan dere sammen utforske hvordan dere har det sammen? Ved å snakke med din kjæreste om dette, kan det også bli tydeligere for deg hva du føler overfor han. Får du tilbake troen på kjærligheten og forholdet eller blir det tydeligere for deg at følelsene dine overfor han har kjølnet.

Om din usikkerhet er overdreven eller om du kommer til å angre, er et svar du selv må komme frem til. Det er naturlig at forhold går i bølger, men det er viktig at det er en grunnleggende base for kjærligheten og at dere klarer å snakke om relasjonen deres og reparere relasjonen når dere har det vanskelig. Vi tenker at dere står ved et slikt punkt nå, og hvordan dere klarer å snakke om forholdet kan være med på å hjelpe deg i din avgjørelse. 

Du er usikker på hvor mye handler om deg og om du velger å avslutte relasjonen på grunn av egen sårbarhet. Det er vanskelig å vite, men gjennom å tørre å tematisere og gå i dialog vil kanskje veien videre bli noe tydeligere. 

Hvis du ønsker noen å snakke med om dette, for eksempel få hjelp med å sortere tanker, kan du undersøke samtaletilbud i din samskipnad.  

Vennlig hilsen

Psykologen og sosionomen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?